KansiPlayKatso elokuva Youtubessa

Plan 9 from Outer Space (1959)

Unspeakable Horrors From Outer Space Paralyze The Living And Resurrect The Dead!

Ulkoavaruuden väki saapuu maapallolle epävakailla ufoillaan, ja näiden jumalaapelkäävien muukalaisten mielestä ihmiset ovat ihan tyhmiä, tyhmiä, TYHMIÄ! Näin ollen käyttöön otetaan suunnitelma 9, jossa pitkän kantaman elektrodeja ammutaan vasta kuolleiden aivolisäkkeisiin, ja täten saadaankiin karmaiseva kolmen hengen armeija nostettua kuolleista pelottelemaan eläviä käveleskelemällä näiden perässä kädet ojossa. Armeijan, poliisin, ja yhden lentokapteenin tutkimukset päätyvät tälle samalle hautuumaalle, sillä onhan selvä, että paikka missä on vuorokaudenajasta riippumatta aina yö, ei voi olla ihan OK. Niin ja siellä on myös hauska minikrypta ja pahvisia hautakiviä, joita ei ihan joka lepolehdossa olekaan.

Mitäpä ei olisi Plan 9 From Outer Spacesta vielä sanottu. Ed Woodin klassinen "maailman huonoin elokuva" ja Bela Lugosin viimeiseksi jäänyt elokuva (kuoli kesken kuvausten ja korvattiin ihan erinäköisellä tyypillä) ei ehkä ole oikeasti maailman huonoin elokuva, mutta silti mahdollisesti kaikkein tunnetuin malliesimerkki arveluttavuudesta. Herra Wood ei hirveästi paineita ottanut jatkuvuudesta, tai yleensäkään mistään, vaan piti elokuvia puhtaana viihteenä. Ja viihdettähän hänen teoksensa ovatkin, hyvin onnistunutta sellaista, sillä hyvin harvaa elokuvaapa sitä vielä puolen vuosisadan päästä tapitetaan samalla innolla kuin Plan 9:ää. Puhumattakaan, että tästä on kaksi remakeakin valmistumassa.

Suunnitelma ysin ei kovin nokkelasta sanailusta on sitaatteja netti puolillaan, ja ohjaajalahjakkuuden itsensä kirjoittama monimutkaisen kömpelö sanailu toki onkin yksi tärkeä osa elokuvan lumovoimaa. Mukana on myös pohjoismaalainen näkökulma mukana, sillä Maila Nurmi (aka Vampira) ruotsalaisen painija Tor Johnsonin kanssa tekevät vaikuttavat esitykset zombeina. Tor jopa sopertelee pari repliikkiäkin, mutta niistä ei nyt ota selvää.

Plan 9 on lukuisien katselukertojen ja 50 vuotta valmistumisensa jälkeen viihdyttävyydeltään yhä ylivertainen. Lopuksi ei voi oikein muuta todeta, kuin että elokuvan sukkahousuihin pukeutuneen alienipomon nimi on Eros ja häntä näyttelee tyyppi nimeltä Dudley Manlove. Eiköhän tämä ollut tässä, ja muistakaa, että vitamiinit eivät ole naurun asia.
Arvostelun kirjoitti Are
Lue kaikki tämän elokuvan arvostelut